Lembaga pengarah

Dato Seri Dr Erwan bin Mohd Tahir

Dato Seri Dr Erwan bin Mohd Tahir merupakan Ahli Perniagaan dan tokoh korporat di Malaysia. Beliau terlibat dalam pelbagai perniagaan tempatan dan antarabangsa yang berkait dengan pengusahaan Kayu, Bijih Besi dan Industri Tenaga, Bahan Beras dan Perlombongan Arang Batu, Industri Pertahanan dan Keselamatan, Baja dan Agro Kimia.

Beliau juga merupakan ahli aktif pelbagai pertubuhan Kerajaan dan bukan kerajaan termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, dan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia dan kini merupakan Pengerusi dan Pengarah beberapa syarikat senaraian awam seperti KBB Resources Berhad, Sersol Berhad, Halex Holdings Berhad, EPE Perdana Berhad, SCH Group Berhad dan Hextar Global Berhad.

Laksamana (B) Tan Sri Dato’ Setia Mohd Anwar bin Hj Mohd Nor

Laksamana (B) Tan Sri Dato' Setia Mohd Anwar merupakan graduan kelulusan kelas 18, Naval Staff College Rhode Island, Amerika Syarikat pada tahun 1981 dan Joint Services Staff College di Canberra, Australia pada tahun 1988. Beliau juga menghadiri Kursus Pengurusan Sumber Pertahanan di Monterrey, Naval Post Graduate School, Amerika Syarikat pada tahun 1995. Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana dalam Pengurusan Perniagaan Kejuruteraan dari University of Warwick, United Kingdom dan telah dianugerahkan Ijazah Kedoktoran Kehormat Doktor Pengurusan oleh Universiti Terengganu Malaysia.

Beliau berkhidmat bersama Tentera Laut Diraja Malaysia selama tiga puluh lapan tahun setengah (38½), memerintah enam (6) Kapal dan beberapa Pangkalan Pesisir. Beliau dinaikkan ke pangkat Laksamana dan memegang jawatan sebagai Panglima Tentera Laut pada Ogos 2003 dan kemudiannya menjadi Pegawai Tentera Laut pertama yang menyandang jawatan Panglima Angkatan Pertahanan pada April 2005. Pada 2013, Tan Sri Dato' Setia Mohd Anwar telah dipilih sebagai Presiden Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia dan menjadi Presiden Persatuan Pesara Pegawai Tentera Laut Malaysia. Pada 3 September 2015, beliau telah dipilih sebagai Timbalan Presiden Persekutuan Veteran Dunia. Selepas bersara daripada Angkatan Tentera pada tahun 2007, beliau dilantik sebagai Pengerusi Bukan Eksekutif Lembaga Tabung Angkatan Tentera (Lembaga Tabung Angkatan Tentera), Pengerusi Lembaga Universiti Pertahanan Nasional (UPNM), Pengerusi Titijaya Land Berhad, sebuah syarikat tersenarai awam dan sebagai Pengarah beberapa syarikat sendirian berhad.

Dato’ Sri Mohd Zakaria Ahmad

Dato' Sri Mohd Zakaria Ahmad merupakan bekas pegawai kanan PDRM. Beliau berkelulusan LLB (Kepujian) dari UIAM dan MBA dari UUM. Berkhidmat selama 41 tahun di dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mempunyai pengalaman selama 34 tahun dalam unit penyiasatan jenayah, trafik dan jenayah komersial. Selain itu, beliau juga pernah memegang beberapa jawatan pengurusan dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Antara jawatan kanan yang pernah disandang ialah Ketua Ketenteraman Awam / Ketua Trafik Kelantan, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah di Kedah, Pahang dan Pulau Pinang. , Timbalan Ketua Polis Johor, Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Bukit Aman, Ketua Polis Negeri Pahang dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman. Dalam bidang latihan, beliau berpengalaman sebagai Ketua Bahagian Akademik di Pusat Latihan Polis Air Hitam, Negeri Sembilan dan juga telah menghasilkan 5 buah buku siasatan jenayah dan jenayah komersial untuk kegunaan pejabat.

Dato’ Swaminathan Mahalingam

Dato' Swaminathan Mahalingam memiliki Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya dan MBA dari Universiti Murdoch, Australia Barat. Beliau mempunyai lebih 35 tahun pengalaman pengurusan dalam perbankan dan kewangan, industri berat dan pembangunan infrastruktur serta telah melaksanakan pelbagai operasi perkilangan permulaan di Malaysia.

Setelah berkhidmat sebagai Pengarah Projek untuk Westports Group, salah satu pelabuhan penswastaan ​​dan kemudahan pemindahan kapal terbesar di Malaysia , beliau kini merupakan pemilik Mission Equities Sdn Bhd, sebuah syarikat yang terlibat terutamanya dalam urus niaga M&A dan pelaburan ekuiti persendirian merentas sektor pendidikan, sukan dan teknologi kewangan di dalam dan luar negara. Beliau sebelum ini merupakan Pengerusi Eksekutif Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Mission NewEnergy Limited, sebuah syarikat yang diasaskan dan disenaraikan di Bursa Saham Australia (ASX) pada 2006.

Rajendram Selvendra

Encik Rajendram Selvendra berkelulusan ijazah Sarjana Muda dalam bidang Ekonomi dan Pentadbiran Awam pada tahun 1971. Beliau bekerja di Malaysia selama 18 tahun sebagai Penasihat Kanan Hal Ehwal Awam dalam isu ekonomi, perniagaan dan dua hala. Pada tahun 1988, beliau berhijrah ke Australia dan telah bekerja di pelbagai syarikat pembuatan besar dan industri berat yang berpangkalan di India.

Beliau dilantik sebagai Pengarah Pembangunan Perniagaan LNG Australia Ltd pada tahun 2002. Beliau juga bekerja dalam pemerolehan medan arang batu di Indonesia dan Queensland. Beliau pernah menjadi Pengarah Lanco Resources Australia Ltd (pemilik lombong Griffin Coal di Collie). Beliau kini merupakan Pengarah Negara India dan Sri Lanka, Global Energy Ventures Ltd dan Pengarah Urusan Park Medical Group Pty Ltd.

Azrin Fazrina binti Jamri

Cik Azrin berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dengan Kepujian dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Beliau mempunyai lebih daripada 16 tahun pengalaman dalam bidang perakaunan dan kewangan. Beliau memulakan kerjaya perakaunannya pada tahun 2000 sebagai Eksekutif Akaun di United Seal (M) Sdn Bhd, dan kemudian menyertai Kolej IGS, sebuah kolej swasta di Seri Kembangan sebagai Eksekutif Akaun Kanan dari tahun 2002 hingga 2006. Beliau kemudiannya menyertai Kolej Antarabangsa Pengurusan dan Sukan (ICMS) dan kini merupakan Naib Presiden Kewangan, Sumber Manusia dan Pentadbiran di ICMS.

Cik Azrin memikul tanggungjawab untuk mengekalkan kestabilan kewangan kolej dengan menghasilkan laporan kewangan, membangunkan strategi berdasarkan penyelidikan kewangan dan membimbing eksekutif kanan dalam membuat keputusan perniagaan yang baik dalam jangka panjang dan jangka pendek operasi kolej. Kini, portfolio beliau ialah berkembang ke arah fungsi Sumber Manusia dan Pentadbiran, di mana beliau bertanggungjawab untuk pembangunan berterusan dan pengekalan pekerja serta menguruskan isu sumber manusia.