International College of Management and Sports (ICMS) menjalin kerjasama dengan Kelab Bola Sepak Southampton sebagai Rakan Kongsi Akademi Antarabangsa

International College of Management and Sports (ICMS) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah menjadi Rakan Kongsi Akademi Antarabangsa bersama Southampton Football Club di Malaysia. ICMS menawarkan pelbagai kursus diploma dalam bidang Sukan, Perniagaan, IT dan Penguatkuasaan Undang-undang. Kolej ini ditubuhkan pada 2006 dan menawarkan Diploma Pengajian Bola Sepak sebagai program khusus. Semua pelajar dalam ICMS, tanpa mengira kursus yang mereka pelajari, diberi akses percuma kepada program pembangunan bola sepak profesionalnya, iaitu Kelab Bola Sepak ICMS.

Mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa Southampton Football Club yang bermain dalam liga Perdana Inggeris, mengendalikan salah satu akademi bola sepak profesional yang paling berjaya dan terbaik di United Kingdom dengan tumpuan kepada pembangunan dan pendidikan pemain. Perkongsian itu akan menyaksikan Akademi Southampton FC menyokong program pembangunan & pendidikan bola sepak profesional ICMS di Malaysia. Mark Abrahams, Pengarah Pembangunan Perniagaan & Komuniti SFC mengulas; “Kami tidak sabar untuk bekerjasama dengan ICMS pada tahun-tahun akan datang & kami gembira dapat bekerjasama dengan organisasi yang mengiktiraf kuasa sukan dan khususnya, bola sepak.

Terdapat sinergi semula jadi antara kedua-dua pihak sejak kami memulakan perbincangan kerana kami mempunyai tujuan dan kepakaran yang dikongsi dalam membangunkan golongan muda untuk memenuhi potensi mereka.”

Melalui perjanjian ini akan dapat melihat pelbagai peluang untuk kakitangan ICMS, pelajar & komuniti yang lebih luas untuk melibatkan diri dengan program pembangunan jurulatih & pemain terkenal Southampton FC. Bidang tumpuan termasuk akses kepada kurikulum pembangunan pemain SFC dan Program e-Pembelajaran SFC, serta kakitangan Akademi SFC yang melawat Malaysia untuk menyampaikan Klinik Bola Sepak untuk para pemain muda dan kelas induk untuk jurulatih. Pengarah Urusan ICMS, Dato' Nathan Mahalingam menambah; “Kami memilih Southampton FC kerana mereka adalah salah satu Akademi bola sepak terbaik di UK dengan tumpuan kepada latihan dan pendidikan bola sepak yang serupa dengan apa yang ICMS cuba capai di Malaysia. Jurulatih dan pelajar kami akan mendapat manfaat yang besar daripada tahun pengetahuan dan kepakaran yang dikumpul Southampton FC dalam melahirkan pemain bola sepak peringkat tertinggi untuk kebanyakan pasukan terkemuka di Dunia. Perkongsian ini akan membawa pendidikan bola sepak di Malaysia ke tahap baharu dan juga selaras dengan rancangan kami untuk membangunkan laluan untuk pemain cemerlang kami berlatih dan bermain di luar negara”.

Program Pembangunan Bola Sepak Negara

Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) merupakan program di bawah pengurusan Kementerian Belia Dan Sukan (KBS). Program ini merupakan program peringkat kebangsaan yang memfokuskan untuk meningkatkan dan membangunkan mutu bola sepak negara di Malaysia. Pelatih program ini adalah pemain dari umur 7 tahun sehingga umur 17 tahun. Kerjasama ICMS FC dan NFDP tertumpu kepada graduan program NFDP ini untuk membolehkan mereka menggunakan platform pembangunan bola sepak profesional CFC sebagai cara lain untuk mereka mencuba melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi tanpa perlu membuat pilihan antara pendidikan atau impian dan kerjaya bola sepak mereka. Melalui kerjasama ini, semua graduan NFDP secara automatik akan layak mendapat biasiswa separa untuk mendaftar sebagai atlet pelajar di ICMS tanpa perlu melalui sebarang proses Pemilihan. Ini secara langsung membolehkan graduan NFDP mencuba untuk melangkah ke kancah bola sepak profesional semasa menjalani peringkat pendidikan tinggi. Kelayakan pendidikan ini juga diperlukan untuk usaha masa depan peribadi pemain. Struktur NFDP seperti berikut: