Penasihat Akademik

Professor Dr. Sakina Sofia Baharom

Pengarah Operasi
EduCity Iskandar Malaysia Sdn Bhd

Profesor Dr Sakina memperoleh ijazah pertamanya dalam B.ED (TESL) dan Sarjana dalam Teknologi Pengajaran (MIT) di Universiti Malaya, Malaysia. Tesis kedoktorannya adalah mengenai reka bentuk pembelajaran aktiviti pembelajaran mudah alih di institusi pengajian tinggi yang boleh dimuat turun melalui http://usir.salford.ac.uk/28385/ Beliau memperoleh ijazah kedoktoran dalam bidang falsafah melalui Universiti Salford, UK.

Profesor Dr Sakina mempunyai pelbagai peranan pentadbiran di institusi pengajian tinggi seperti Pengarah Pusat Bahasa Moden dan Komunikasi (CMLC), Ketua Peperiksaan dan Rekod dan Ketua Metodologi Pengajaran Berkesan di Universiti Multimedia (MMU). Selain itu, beliau mempunyai pengalaman perundingan kanan dalam menguruskan projek Penjenamaan Semula dan Perkhidmatan Pelanggan dan mencipta modul seperti Kemahiran Berfikir dan Kemahiran Komunikasi untuk pelbagai institusi latihan. Beliau juga merupakan penyelidik utama bagi 'Matriks Kompetensi Digital untuk Pelajar Sekolah Rendah & Menengah Malaysia' yang dianugerahkan oleh Bahagian Ekonomi Pembangunan Malaysia (MDEC) (2015) dan juga untuk 'Buku Biru Pengurusan Prestasi' Memperkukuh Pengurusan Prestasi, Pengajian Dasar Pendidikan Tinggi (Playbook for Malaysian Higher Education Blue Print) yang dianugerahkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) (2016).

Profesor Dr Sakina ialah penerima biasiswa seperti Joint European Summer School of Technology Enhanced Learning, Slovakia (2009), dan European Educational Research Summer School (EERSSS), Sweden (2010). Minat penyelidikannya berbeza-beza tetapi dalam pembelajaran dipertingkatkan teknologi pendidikan (TEL), daripada reka bentuk pembelajaran, pelajar digital, pembelajaran mudah alih, dasar atau strategi TEL dan penyertaan media sosial, khususnya di institusi pengajian tinggi. Minat peribadinya yang lain ialah mengenai disleksia dan strategi pembangunan pelajar.

Mr Soo Sit Chuan

Bekas Pengarah Kanan Sektor Pembangunan Dasar dan Kepakaran
MQA

Encik Soo berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains Gunaan dari Universiti Sains Malaysia, dan seterusnya MBA dari Universiti Missouri, Amerika Syarikat. Sebelum ini berkhidmat di Jabatan Perkhidmatan Awam dan pernah berkhidmat di MAMPU, Jabatan PM selama dua tahun sebelum dipinjamkan ke Lembaga Akreditasi Negara dari 2001 hingga 2007 sebelum berkhidmat dengan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Encik Soo mewakili MQA di pelbagai wilayah mesyuarat dan bengkel berkaitan pendidikan tinggi dan jaminan kualiti. Sebelum ini memegang jawatan Pengarah Bahagian Akreditasi yang bertanggungjawab dalam penilaian dan akreditasi program. Encik Soo ialah Pengarah Kanan bagi Sektor Pembangunan Dasar dan Kepakaran di MQA. Bidang tanggungjawabnya termasuk menyelia pembangunan dasar dan pelbagai dokumen mengenai Jaminan Kualiti, dan juga latihan penilai.

Dr Ganthan Narayana Samy

Pensyarah Kanan
Ketua Kumpulan Penyelidikan MPOTECH
Fakulti Teknologi & Informatik Razak
Universiti Teknologi Malaysia

Dr Ganthan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) (Ekonomi Industri) dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Sarjana Ekonomi (Ekonomi Pembangunan) dari Universiti Kebangsaan Malaysia dan beliau melanjutkan pengajian Sarjana kedua dalam Teknologi Maklumat dari Universiti Malaya dan PhD dalam Sains Komputer dari Universiti Teknologi Malaysia. Dr Ganthan mempunyai lebih daripada sepuluh tahun pengalaman mengajar lepasan ijazah, dan beliau mempunyai 12 pelajar lepasan ijazah di bawah seliaannya.

Dr Ganthan mempunyai pelbagai peranan pentadbiran seperti Ketua Kumpulan Penyelidik MPROTECH, Penyelaras Keselamatan, Kesihatan dan Alam Sekitar (OSHE), dan Penyelaras untuk Kedoktoran Kejuruteraan perisian. Beliau juga merupakan ahli Open Web Application Security Project (OWASP) dan Agile Testing Alliance (ATA).

Mr Joshua Edgar

  1. Ahli Badan Rayuan (Perlesenan Kelab) - Liga Bola Sepak Malaysia (MFL)
  2. Pengarah Kursus Kebangsaan Pengurusan Sukan - Solidariti Olimpik
  3. Lembaga Penasihat, Pusat Kebangsaan - Exercise is Medicine Malaysia (EiMM)
  4. Perunding Hal Ehwal Pemasaran & Sukan - Society of Exercise is Medicine Malaysia (SEiMM)
  5. Ahli Jawatankuasa - Physical Education Assc Malaysia (PEAM)
  6. Ahli Jawatankuasa - Majlis Riadah & Rekreasi Malaysia (MARFIMA)

Encik Joshua Edgar mempunyai 25 tahun pengalaman bekerja dalam pembangunan/jualan & pemasaran perniagaan dari Perbankan, Telekomunikasi, Pengiklanan, Pengarah Program untuk Kursus Pendidikan & Latihan, Jurulatih/Penceramah Kursus, Tanggungjawab Sosial Korporat Global, Ahli Yayasan Penasihat/Amal, Pembangunan Sukan/Bola Sepak, Pemasaran Jenama Sukan, Perkongsian, Program Sukarelawan Korporat/Pasukan/Peribadi/Acara Tajaan & Acara Pengurusan di Malaysia dan di peringkat antarabangsa.

Beliau menguruskan jualan dan pemasaran untuk syarikat pengiklanan yang menyasarkan pelanggan/pasaran Indonesia, Thailand dan Vietnam. Beliau juga merupakan bekas pemain bola sepak, dan kemudian menjadi jurulatih bola sepak. Beliau melatih kelab liga, pasukan korporat & program pembangunan akar umbi selama beberapa tahun dan akhirnya bertukar menjadi pentadbir sukan antarabangsa dan penganjur acara antarabangsa selama bertahun-tahun mengusahakan beberapa projek sukan global yang berpangkalan di luar negara.

Dr. Tun Mohd Izlizam B. Hj. Bahardin

Presiden Persatuan Pegawai Penguatkuasa Pihak Berkuasa Tempatan (PESAMA)

Dr. Subramaniam Karuppannan

Ahli Jawatankuasa Pakar Kesihatan Persekitaran – Kumpulan Kerja Tematik (TWG 10) untuk Program Kesihatan Persekitaran Kebangsaan (NEHAP), Kementerian Kesihatan
Ahli Jawatankuasa Penyelidikan – ENSEARCH Malaysia
Ahli Majlis Pensyarah OSH MSOSH

Dr.Subramaniam adalah seorang yang berpengalaman. perunding kesihatan dan keselamatan persekitaran (EHS). Sebelum itu, beliau merupakan seorang Profesor dan bekas Ketua, Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Persekitaran di UiTM dan Universiti MAHSA. Beliau telah menyumbang selama 35 tahun dalam perkhidmatan kerajaan serta dalam bidang akademik sama ada di institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Beliau juga telah bekerja dalam sektor perindustrian selama 20 tahun dan telah terlibat dalam sektor latihan dan perundingan sejak 15 tahun lalu. Antara tahun 2006 hingga 2016, beliau telah menyiapkan banyak projek penyelidikan berserta 4 geran daripada FRGS di UiTM. Beliau juga merupakan perunding EHS untuk 11 kajian yang dijalankan dengan geran sektor swasta. Projek-projek ini melibatkan projek dalam pemindahan pengetahuan, kajian EIA bersama-sama dengan penilaian KKP dan Kebersihan Industri. Beliau juga telah menerbitkan pelbagai artikel jurnal berkaitan kesihatan alam sekitar dan menganggotai pelbagai pertubuhan elit di Malaysia dan luar negara.

Beliau juga telah menerbitkan dalam pelbagai persidangan dan seminar di Malaysia dan luar negara (Australia, Jepun, Singapura, Indonesia, India, Pakistan dan Thailand). Beliau telah menyelaraskan ekspedisi kajian ekologi ke Royal Belum Perak, dan Endau Rompin Pahang dari 2011 hingga 2012. Beliau juga menyelaras untuk UiTM Penanaman Pokok di Hutan Simpan Raja Musa dengan program GEC dan Tree for Life. Pada masa ini, beliau mengajar program siswazah dan pasca siswazah di UiTM, UPM, UM dan OUM. Beliau juga merupakan jurulatih untuk HRDF, NIOSH, Uitmtech, MAEH, MIHA, ENEARCH dan MSWME (dan banyak lagi).

Assoc. Prof. Dr. Mohammad Rahim Kamaluddin

B.Sc (Hons) (Forensic Sc.) PhD (Criminology) [USM]