Mengenai Program

Teknologi maklumat dikembangkan merangkumi fasa yang berbeza yang berkaitan dengan penyebaran Internet dan Web ke dalam infrastruktur nyata yang disebut sebagai Internet of Things. Internet of Things ( IoT ) atau Internet Pelbagai Benda dianggap sebagai pengetahuan penting yang menyesuaikan manusia untuk hidup dalam kehidupan yang cerdas dan pantas, dengan membolehkan sesuatu berkomunikasi dengan objek lain, seperti mesin dan secara keseluruhan, segala-galanya dengan manusia.

IoT menerangkan sistem yang mengandungi banyak perkara yang keluar di dunia nyata, bersama dengan sensor yang melekat padanya atau tertanam dalam perkara-perkara ini, dan disambungkan ke Internet melalui struktur rangkaian baik sebagai media tanpa wayar atau berwayar untuk mendapatkan sasarannya dengan cara pengembangan dan evolusi.

IoT menerangkan sistem yang mengandungi banyak perkara yang wujud dalam dunia nyata, bersama-sama dengan penderia yang dilampirkan padanya atau tertanam dalam perkara ini, dan disambungkan ke Internet melalui struktur rangkaian, kedua-dua media tanpa wayar dan berwayar, untuk mencapai sasarannya dalam satu cara pembangunan dan evolusi.

Kaedah Kajian

Hibrid ( Di kampus dan / atau dalam talian )

Pengambilan

Januari, Mei, September

Mod Kajian

Sepenuh Masa

Tempoh

1 tahun 6 bulan

Mengajar dan Belajar

Program ini menggunakan strategi pengajaran dan pembelajaran seperti berikut:

1

Kuliah

2

Tutorial

3

Perbincangan & Pembentangan

4

Kajian Kes

5

Kerja Berkumpulan

6

Simulasi

7

Praktikal

Peluang Kerjaya

  • Juruteknik IOT
  • Pembangun aplikasi IOT
  • Juruteknik Awan IOT
  • Jurutera Jualan IOT
  • Jurutera Sistem IOT

Senarai Subjek Sijil Internet Pelbagai Benda

Syarat Kemasukan

Lulus Sijil Pelajaran Malaysia ( SPM ) atau setaraf dengan SATU ( 1 ) kredit, dan lulus dalam Matematik;  

ATAU 

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia ( SKM ) Tahap 2 dalam bidang yang berkaitan dan lulus dalam Matematik di peringkat SKM atau yang setaraf dengannya.

Daftar Sekarang